Proteiny "bílkoviny" a keto dieta

proteiny a keto dieta

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební kameny těla: přítomné ve všech orgánech a tkáních. Jsou klíčovou ingrediencí správného fungování našeho těla, výstavby a obnovy svalové tkáně. Najdeme je v živočišné i rostlinné říši. Slovo bílkovina (protein) pochází z řeckého "protos", což znamená první. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi nejdůležitější organické sloučeniny a každá bílkovina je složena z více aminokyselin. Bílkoviny tvoří těla všech živých organismů a jsou součástí každé buňky v lidském těle. Bílkoviny patří mezi základní tři druhy živin (makroživin), které náš organismus potřebuje v největším množství.

Denně bychom měli přijmout zhruba tolik bílkovin, kolik vážíme. Běžná strava a mnohé diety jsou na bílkoviny chudé,  deficitní, často tak trpíme jejich skrytým nedostatkem. To se může projevit např. únavou a zhoršením zdravotního stavu, včetně imunitních funkcí.

Naproti tomu MyKETO zajišťuje dostatek kvalitních bílkovin, a tak lépe chrání před ztrátou svalové hmoty během hubnutí. MyKETO vychází z nejnovějších vědeckých doporučení a využívá výhodných vzájemných poměrů mezi živočišnými a rostlinnými bílkovinami, indexu stravitelnosti a klade důraz na ideální podíl jednotlivých aminokyselin - základních stavebních jednotek bílkovin. Dbá na vyváženost celkové denní porce bílkovin. Ta je rovnoměrně rozložena tak, aby vaše tělo nemělo nedostatek bílkovin, na druhé straně ani nadbytek.

 

Bílkoviny obecně lze rozdělit na:

  1. Živočišné bílkoviny: mají vyšší obsah esenciálních aminokyselin (lidský organismus si je neumí sám vytvořit) a jsou lépe využitelné. Označující se také jako plnohodnotné bílkoviny.
  2. Rostlinné bílkoviny: mají obvykle o jednu, čí více aminokyselin méně, označují se jako neplnohodnotné bílkoviny. Jejich kombinací však lze dosáhnout opět plnohodnotného komplexu esenciálních bílkovin.

Ideální je kombinovat živočišné a rostlinné bílkoviny. Věděli jste, že na produkci 1 kg živočišných bílkovin je potřeba 7 kg bílkovin rostlinných?

Zdroje bílkovin:

  1. Rostlinné bílkoviny: sója - zdroj tofu nebo tempeh, luštěniny, semínka a ořechy, quinoa
  2. Živočišné bílkoviny: mléčné výrobky, maso, ryby, vajíčka

Výhody a nevýhody bílkovin:

  • Velkou výhodou bílkovin je jejich vysoká sytivost, vyšší obsah bílkovin ve stravě, snižuje hladinu hormonu ghrelinu (tzv. hormonu hladu). 
  • Nevýhodou bílkovin je, že si je tělo neumí nashromáždit na „horší časy“, podobně jako tuk. Proto je nutné bílkoviny dodávat stravou v pravidelných intervalech.

Proteiny a KETO dieta - bílkoviny během keto diety

Samotná proteinová dieta trvá různě dlouho, protože závisí na mnoha faktorech a zejména cílech, kterých chcete dosáhnout. Ale pravidlem zůstává, že čím je plánovaná redukce váhy rozsáhlejší, tím déle trvá bílkovinná dieta, přičemž dělíme proteinovou dietu na 3 fáze a ta dodatečná čtvrtá slouží hlavně k udržování se, aby všechna ta vynaložená snaha nevyšla vniveč. První fáze keto diety je nejkritičtější, neboť v jejím průběhu dochází k navození stavu ketózy a tedy největším váhovým ztrátám, ale také k největšímu úbytku sacharidů či tuků v každodenní stravě. Druhá a třetí fáze ketogenní diety se zase soustředí na ustálení stavu, který jste ketózou navodili a jejich prioritou je vyvarovat se návratu k původním tělesným atributem. Ukončení diety po první fázi by se mohlo snadno stát zlomovým a náhlý příjem tuků a cukrů by ten efekt opětovného nabrání váhy pouze snadněji umocnil. Pro víc informací o jednotlivých fázích si přečtěte náš podrobný článek: fáze hubnutí MyKETO. Na rozdíl od běžných diet, při kterých nedochází pouze ke spalování nadbytečných tuků, ale i svalové hmoty přibližně v poměru 3: 2, proteinová dieta se vyhýbá ztrátám v oblasti svalstva. Po skončení prvních fází keto diety třeba i nadále číhat na svůj jídelníček, stejně jako u každé jiné dietě. Pro zrhnutí mězi největší výhody proteinové diety patří: jednoduchost, žádné pocity hladu a žádná ztráta energie.

 bílkoviny během keto diety