LC keto tacos, mexické jídlo co nenaruší dietní plán
- Od 3. fáze
- 50 minut
- 3-4 porce
- střední obtížnost
- MyKETO tým
Vyzkoušejte tacos, které vám nenaruší váš dietní plán! Tacos je typické mexické jídlo - malé tortilly většinou o průměru 10 cm, které se plní směsí masa a zeleniny. Maso může být v podstatě jakékoliv, nejčastěji se používá grilované nebo pečené hovězí nebo kuřecí maso, vyzkoušet můžete ale i rybu. Z malých mističek si pak každý sám přidává například guacamolle, rajčatovou salsu, strouhaný sýr, okurku, zakysanou smetanu, cibulku a podobně. Náš recept se dokonale hodí do keto/lowcarb stravování, je bez lepku a bez laktózy. Recept na těsto vyjde na 12 tortill o průměru 10 cm.
- Ingredience:
- Těsto:
| 180 g | |
| Prášek do pečiva bez fosfátů | 1 ČJ |
| Xantanová guma | 2 ČJ |
| Velké vejce | 1 ks |
| Sůl | špetka |
| Voda | 1 PL |
- Salsa:
| Najemno nakrájená nebo drcená rajčata zbavená slupky | 1 ks |
| Cibule šalotka nakrájená na jemno | 1/2 šalotky |
|
Paprika Jalapeño bez semínek nakrájená na jemno |
200-250 ml |
| Limetová nebo citronová šťáva | 1 PL |
| Čerstvě mletý pěpř, sůl a koriandr | dle chuti |
- Gucamole:
| Avokádo | 1 ks |
| Limetová nebo citronová šťáva | 1 PL |
|
Cibule šalotka nakrájená na jemno |
1/2 šalotky |
| Menší rajče nakrájené nadrobno | 1 ks |
|
Čerstvý koriandr, sůl, pepř a chilli |
dle chuti |
- Postup:
- V míse nebo ve food procesoru smíchejte suché ingredience, přidejte vejce a vodu a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské folie a nechte v lednici odpočinout cca 15 minut.
- Těsto si rozdělte na 12 stejných kousků, které vytvarujete do malých kuliček.
- Mezi dvěma pečícími papíry vyválejte každý kousek na tenkou placku, ze které vykrajovátkem o průmětu 10 cm vykrojte tortilu.
- Pokud nemáte velké vykrajovátko, použijte například hrneček, skleničku, kterou položíte na placku a nožem dokola vykrojíte tortillu.
- Rozpalte nepřilnavou pánev na střední stupeň, na suchou pánev pokládejte připravené tortilly.
- Jakmile začne tortilla uprostřed bělat, otočte ji. Měla by být místě opečená.
- Z druhé strany pečte pouze cca 3-4 sekundy, ne déle, jinak budou tortilly přepečené a budou se lámat!
- Hotové tortilly ihned po vytažení ohněte přes mřížku a nechte mírně vychladnout.
- Hotové tortilly plňte grilovaným nebo pečeným masem, zeleninou, sýrem, salsou.

