Povolené a zakázané potraviny během keto diety

V této sekci se dozvíte, jaké potraviny můžete konzumovat během jednotlivých fází hubnutí programem MyKETO. Také se dozvíte přesné množství a obsah sacharidů v jednotlivých potravinách (zelenina, ovoce, maso, mléčné výrobky, ořechy) a kterým potravinám byste se měli během hubnutí keto dietou zcela vyhnout.

 

 

myketo povolene potraviny dieta

Fáze 1

Délka první fáze: 7–21 dnů (v závislosti na zvoleném programu redukce). V této fázi konzumujete 5 jídel MyKETO denně + zeleninu z povolených potravin. Vybírejte dle vaší chuti ze všech jídel MyKETO (Proteinové koktejly, proteinové kaše, proteinové polévky, omelety nebo palačinky, dezerty a hlavní jídla). Dbejte na dostatečný pitný režim! Pro první fázi je důležité doplnit i 100 gramů zeleniny denně z povoleného seznamu.

 

 

Povolená zelenina pro 1. fázi

povolene_zelenina

V prvních dvou fázích dietních plánů MyKETO vybírejte nejlépe zelenou neškrobovitou zeleninu, která má méně sacharidů, něž barevné druhy a navíc obsahuje zelené barvivo chlorofyl, které snižuje kyselou reakci proteinových jídel. Držte se však pravidla, že zelenina nenahrazuje proteinové jídlo. Totálně se vyhýbejte bramobrům, těstovinám, rýži a pečivu - jde o obří sacharidové bomby, které by narušili ketózu a zastavili hubnutí. Pro první fázi je důležité doplnit 100 gramů zeleniny denně.

 

Množství zeleniny na den během 1. fáze keto diety:

cca 100 g

Povolené potraviny Fáze 1

Výběr zeleniny Obsah sacharidů ve 100 g
Rukola 0,3 g
Salát polníček 1 g
Jarní cibulka 1,4 g
Čerstvý špenát 2 g
Hlávkový salát 2 g
Řapíkatý celer 2,2 g
Okurka salátová 3 g
Ledový salát 3 g
Chřest 3 g
Cuketa 3 g
Hlávkové zelí bílé 3 g
Paprika zelená/bílá 3 g
Ředkvičky 3 g
Ředkev bílá 4 g
Ředkev vodnice 4 g
Zelené fazolky 4 g
Kapusta

4 g

Jakékoliv bylinky (petrželka, tymián, bazalka, rozmarýn, koriandr atd.)

 

myketo povolene potraviny dieta

Fáze 2

Délka první fáze: 7–28 dnů (v závislosti na zvoleném programu redukce)
V této fázi kombinujete 4 proteinová jídla MyKETO a 1 zdravé bílkovinné jídlo (ideálně oběd), složený z kvalitního, libového masa (případně jiného zdroje bílkovin) a zeleniny. Nepoužívejte kořenící směsi, raději volte čerstvé bylinky.

 

Povolená zelenina a ovoce pro 2. fázi

povolene_zelenina

Každý den si dopřejte k obědu nebo během dne, jako malou svačinku navíc, dostatek zeleniny. Ve 2. fázi dietního programu MyKETO vybírejte zelenou neškrobovitou zeleninu, která má méně sacharidů, něž barevné druhy, navíc obsahuje zelené barvivo chlorofyl, které je zásadité a pomáhá vyrovnávat časté překyselení našeho vnitřního prostředí. Držte se pravidla, že zelenina nenahrazuje proteinové jídlo. Stále se vyhýbejte sladkému ovoci, může totiž vaši ketózu narušit nebo zcela zastavit. 

Množství zeleniny na den během 2. fáze keto diety:

cca 200-250 g

Povolené zdroje bílkovin pro 2. fázi

povolene_bilkoviny

Bílkoviny jsou základní stavební kameny všech svalů, orgánů i tkání. Jsou součástí celé řady hormonů a enzymů, proto je zásadní jejich dostatečný příjem během všech fází hubnutí. Bílkoviny mají výborný sytící efekt, tělo potřebuje na jejich zpracování delší dobu (zaženou hlad), je tedy nezbytné zařadit nejen dostatečné množství bílkovin, ale myslet i na jejich konzumaci v pravidelných intervalech.

Množství masa na den během 2. fáze keto diety:

150-200 g masa nebo rostlinných zdrojů bílkovin

Povolené tuky a oleje pro 2. fázi

povolene_tuky

Tuky nejsou strašákem, jsou jednou ze základních makroživin a jsou pro lidský organismus nezbytné. Zdravé tuky pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu, hrají zásadní roli v prevenci srdečně-cévních chorob, mohou mít příznivý vliv na hladinu cukru v krvi, snižují riziko vzniku cukrovky II. typu. Jsou důležité také pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Doporučujeme kombinovat rostlinné a živočišné tuky/oleje. 

Množství tuku na den během 2. fáze keto diety:

2 lžíce vhodných tuků a olejů.

 

Povolená zelenina a ovoce Fáze 2

Výběr zeleniny a ovoce Obsah sacharidů ve 100 g
Rukola 0,3 g
Salát polníček 1 g
Jarní cibulka 1,4 g
Čerstvý špenát 2 g
Hlávkový salát 2 g
Řapíkatý celer 2,2 g
Okurka salátová 3 g
Ledový salát 3 g
Chřest 3 g
Cuketa 3 g
Hlávkové zelí bílé 3 g
Paprika zelená/bílá 3 g
Ředkvičky 3 g
Ředkev bílá 4 g
Ředkev vodnice 4 g
Zelené fazolky 4 g
Kapusta

4 g

Avokádo (max. 50 g/den)

4 g

Zelené olivy

4 g

Několik plátků citronu do nápojů

9 g

Jakékoliv bylinky (petrželka, tymián, bazalka, rozmarýn, koriandr atd.)

Povolené zdroje bílkovin Fáze 2

Výběr masa Obsah sacharidů ve 100 g
Kuřecí 0 g
Krůtí 0 g
Králičí 0 g
Libové hovězí 0 g
Libové vepřové 0 g
Ryby do 0,5 g
Mořské plody do 2 g
Vysokoprocentní šunka 92%+ do 2 g
Sušené maso

0 g

 

Povolené bezmasé zdroje bílkovin Fáze 2

Výběr surovin Obsah sacharidů ve 100 g
Tofu 2 g
Tempeh 2-9 g
Sójové maso 6-9 g
Vejce 1 g

Povolené tuky a oleje Fáze 2

Výběr tuků a olejů Obsah sacharidů ve 100 g
Řepkový olej 0 g
Slunečnicový olej 0 g
Olivový olej 0 g
Kokosový olej 0 g
Dýňový olej 0 g
Máslo 0,5 g
Ghí nebo přepuštěné máslo 0,5 g
myketo povolene potraviny dieta

Fáze 3

Délka první fáze: 7–28 dnů (v závislosti na zvoleném programu redukce)
V této fázi si již 2 jídla budete připravovat sami, oběd a večeři. Abychom vám dietu co nejvíce usnadnili, níže naleznete výběr potraviny, které jsou pro fázi 3 vhodné. Vaše běžné obědy a večeře můžete připravovat tak jak jste zvyklí.
 

TIP: Od 3. fáze si můžete dopřát i vhodné proteinové pečivo, které vám nenaruší dietu a vy si obohatíte jídelníček. Pečivo si můžete jednoduše upéct doma za pár minut. Také některé supermarkety nabízejí proteinové pečivo s nízkým obsahem sacharidů.

 

Povolená zelenina a ovoce pro 3. fázi

povolene_zelenina

V této fázi je zelenina důležitou součástí každodenního jídelníčku, kromě toho, že je bohatá na vitamíny, minerální látky, stopové prvky a vlákninu, přispívá k pocitu naplnění žaludku. Zeleninu si dopřejte v dostatečném množství ke každému jídlu nebo jako malou svačinku navíc. Ve fázi 3 si můžete dopřát i barevné druhy zeleniny, které sice obsahují více sacharidů, než zelné druhy, ale obsahují také karotenoidy - vitamíny skupiny B. Držte se opět pravidla, že zelenina nenahrazuje proteinové jídlo. Ovoce můžete použít na ochucení nápoje, přidat na proteinové palačinky, do proteinové kaše nebo například do pannacotty či proteinového pudingu

Množství zeleniny a ovoce na den během 3. fáze keto diety:

zelenina 400 g, ovoce 100 g

Povolené zdroje bílkovin pro 3. fázi

povolene_bilkoviny

Bílkoviny jsou základní stavební kameny všech svalů, orgánů i tkání. Jsou součástí celé řady hormonů a enzymů, proto je zásadní jejich dostatečný příjem během všech fází hubnutí. Bílkoviny mají výborný sytící efekt, tělo potřebuje na jejich zpracování delší dobu (zaženou hlad), je tedy nezbytné zařadit nejen dostatečné množství bílkovin, ale myslet i na jejich konzumaci v pravidelných intervalech.

Množství masa na den během 3. fáze keto diety:

300-400 g masa nebo rostlinných zdrojů bílkovin

 

Povolené mléčné výrobky pro 3. fázi
Povolené mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou kvalitním zdrojem bílkovin, sacharidů i tuků. Dále obsahují minerální látky a stopové prvky, z nichž důležitý je především vápník, fosfor nebo draslík, jód a selen. Mléčné výrobky jsou významným zdrojem i vitamínu A, vitamínů skupiny B. Jsou však i zdrojem mléčného cukru - laktózy. Mléčné výrobky vybírejte plnotučné, které neobsahují škroby a další přidané látky.

Množství mléčných výrobků během 3. fáze keto diety:

cca 150 g mléčných výrobků

Povolené tuky a oleje pro 3. fázi

povolene_tuky

Tuky nejsou strašákem, jsou jednou ze základních makroživin a jsou pro lidský organismus nezbytné. Zdravé tuky pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu, hrají zásadní roli v prevenci srdečně-cévních chorob, mohou mít příznivý vliv na hladinu cukru v krvi, snižují riziko vzniku cukrovky II. typu. Jsou důležité také pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Doporučujeme kombinovat rostlinné a živočišné tuky/oleje. 

Množství tuku na den během 3. fáze keto diety:

4 lžíce vhodných tuků a olejů.

 

Povolené ořechy a semínka pro 3. fázi
Povolené ořechy a semínka

Všechny ořechy a semínka jsou skvělými  zdroji tuků, sacharidů, bílkovin, vlákniny a některých vitamínů. Můžete je přidávat například do salátů nebo je konzumovat samotné, nasucho opražené s přidáním třeba uzené papriky nebo jiného oblíbeného koření a lehce osolené. Denně si můžete dopřát cca 30 - 40 g různých ořechů nebo semínek.

Množství oříšků a semínek během 3. fáze keto diety:

cca 30-40 g různých ořechů nebo semínek

 

Povolená zelenina a ovoce Fáze 3

Výběr zeleniny a ovoce Obsah sacharidů ve 100 g
Avokádo (max. 50 g/den) 4 g
Brokolice 6 g
Celer 7 g
Čerstvý špenát 2 g
Čínské zelí 3 g
Cuketa 3 g
Chřest 3 g
Dýně 9 g
Fenykl 3 g
Hlávkový salát 2 g
Hlávkové zelí bílé 3 g
Houby 4 g
Jahody 6 g
Jarní cibulka 1,4 g
Kedluben 4 g
Květák 4 g
Lilek 4 g
Ledový salát 3 g
Mangold 4 g
Mrkev 7 g
Okurka salátová 3 g
Ostružiny 12 g
Pak-choi 2 g
Paprika zelená/bílá 3 g
Pórek 7 g
Rajčata 4 g
Rukola 0,3 g
Řapíkatý celer 2,2 g
Ředkvičky 3 g
Ředkev bílá 4 g
Ředkev vodnice 4 g
Salát polníček 1 g
Zelené fazolky 4 g
Zelí

4 g

Zelené olivy

4 g

Několik plátků citronu do nápojů

9 g

Jakékoliv bylinky (petrželka, tymián, bazalka, rozmarýn, koriandr atd.)

Povolené zdroje bílkovin Fáze 3

Výběr masa Obsah sacharidů ve 100 g
Jehněčí 0 g
Kuřecí 0 g
Krůtí 0 g
Králičí 0 g
Libové hovězí 0 g
Libové vepřové 0 g
Ryby do 0,5 g
Mořské plody do 2 g
Vysokoprocentní šunka 92%+ do 2 g
Sušené maso

0 g

Telecí

0 g

Občas vnitřnosti

do 0,5 g

 

Povolené bezmasé zdroje bílkovin Fáze 3

Výběr surovin Obsah sacharidů ve 100 g
Tofu 2 g
Tempeh 2-9 g
Seitan 2-14 g
Sójové maso 6-9 g
Vejce 1 g

Povolené tuky a oleje Fáze 3

Výběr tuků a olejů Obsah sacharidů ve 100 g
Avokádový olej 0 g
Řepkový olej 0 g
Slunečnicový olej 0 g
Olivový olej 0 g
Kokosový olej 0 g
Dýňový olej 0 g
Máslo 0,5 g
Ghí nebo přepuštěné máslo 0,5 g
Majonéza 0,5-4 g
Smetana nebo šlehačka 2,3-4,10 g

Povolené mléčné výrobky Fáze 3

Výběr mléčných výrobků Obsah sacharidů ve 100 g
Brynza 0,5-1,7 g
Brie 0,5-1,7 g
Cottage sýr 1-3,5 g dle druhu
Hermelín 0,5-1,7 g
Lučina nebo čerstvý sýr 1,4-3 g dle druhu
Mozzarella 1,5-3,5 g dle druhu
Niva 0,6-1,5 g
Neochucený kefír, acidko 3-4 g
Plnotučný tvaroh 3,6-4,2 g
Olomoucké tvarůžky 2-2,6 g
Řecký jogurt 3,5-4,5 g
Šlehačka 2,3-3,6 g
Smetana 2,8-4,10 g
Skyr - jen s mírou 7-15 g dle druhu

 

Povolené oříšky Fáze 3

Výběr ořechů Obsah sacharidů ve 100 g
Kokos 8-15g
Lískové ořechy 8-17 g
Makadamiové ořechy 14 g
Mandle 22 g
Para ořechy 12 g
Pistácie 17-30 g
Pekanové ořechy 14 g
Vlašské ořechy 14-18 g

 

Povolené semínka Fáze 3

Výběr semínek Obsah sacharidů ve 100 g
Chia semínka 20 g
Dýňová semínka 9 g
Konopná semínka 10 g
Lněná semínka 3 g
Mák 24 g
Slunečnicová semínka 4 g

 

myketo povolene potraviny dieta

Fáze 4

Délka první fáze: 7–28 dnů (v závislosti na zvoleném programu redukce)
Během této fáze jste již dosáhli viditelných výsledků. Fáze 4 slouží k udržení dosažených výsledků a zabránění jo-jo efektu. MyKETO vám v této fázi pomáhá doplnit potřebné bílkovinyideálně jako dopolední a odpolední rychlá a vyvážená svačina.

 

Povolená zelenina a ovoce

povolene_zelenina

Zelenina je důležitou součástí každodenního jídelníčku, kromě toho, že je bohatá na vitamíny, minerální látky, stopové prvky a vlákninu, přispívá k pocitu naplnění žaludku. Zeleninu si dopřejte v dostatečném množství ke každému jídlu nebo jako malou svačinku navíc. Ve 4. fázi si můžete dopřát i barevné druhy zeleniny, které sice obsahují více sacharidů, než zelené a bílé druhy, ale obsahují také karotenoidy - vitamíny skupiny B. Ovoce můžete použít na ochucení nápoje, přidat na proteinové palačinky, do proteinové kaše nebo například do pannacotty či proteinového pudingu. Ovocem můžete ochutit i tvaroh nebo jogurt.

Množství zeleniny a ovoce na den během 4. fáze keto diety:

zelenina 500 g, ovoce 100 g

Povolené zdroje bílkovin

povolene_bilkoviny

Bílkoviny jsou součástí celé řady hormonů a enzymů., proto je nezbytný jejich dostatečný příjem během všech fází hubnutí. Bílkoviny mají výborný sytící efekt, tělo potřebuje na jejich zpracování/strávení delší dobu (zaženou hlad)- je tedy důležité zařadit dostatečné množství bílkovin do každé porce přijímané v pravidelných intervalech. Vejce (cca 3 ks/porce)- odborné zahraniční studie potvrdily, že konzumace do 21 ks vajec za týden nepřispívá k rozvoji aterosklerózy.

Množství masa na den během 4. fáze keto diety:

cca 200 g masa nebo rostlinných zdrojů bílkovin

 

Povolené tuky a oleje

povolene_tuky

Tuky jsou jednou ze základních makroživin a jsou pro lidský organismus nezbytné. Zdravé tuky pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu, hrají zásadní roli v prevenci srdečně cévních chorob, mohou mít příznivý vliv na hladinu cukru v krvi, což snižuje riziko vzniku diabetu II. typu. Napomáhají vstřebávání důležitých vitamínů A, D, E, K, které jsou rozpustné pouze v tucích. Na přípravu pokrmů nebo do salátů použijte cca 2 lžíce níže uvedených tuků a olejů. Vhodné je kombinovat rostlinné a živočišné tuky/oleje. Při větší konzumaci živočišných tuků doporučujeme přidat zdroj lecithinu, který zabraňuje usazování na buněčných stěnách a napomáhá vstřebávání.

Množství tuku na den během 4. fáze keto diety:

4 lžíce vhodných tuků a olejů.

Povolené mléčné výrobky

Povolené mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou kvalitním zdrojem bílkovin, sacharidů i tuků. Dále obsahují minerální látky a stopové prvky, z nichž důležitý je především vápník, fosfor nebo draslík, jód a selen. Mléčné výrobky jsou významným zdrojem i vitamínu A, vitamínů skupiny B. Jsou však i zdrojem mléčného cukru- laktózy. Denně si můžete do jídelníčku zařadit cca 150 g mléčných výrobků, preferujte plnotučné, které obsahují minimum škrobových plnidel.

Množství mléčných výrobků během 4. fáze keto diety:

cca 150 g mléčných výrobků

 

Povolené ořechy a semínka
Povolené ořechy a semínka

Ořechy a semínka můžete přidávat například do salátů nebo je můžete konzumovat samotné, nasucho opražené s přidáním například uzené papriky nebo jiného oblíbeného koření a lehce osolené. Denně si můžete dopřát cca 30 - 40 g různých ořechů nebo semínek.

Množství oříšků a semínek během 4. fáze keto diety:

cca 30-40 g různých ořechů nebo semínek

Povolená zelenina a ovoce Fáze 4

Výběr zeleniny a ovoce Obsah sacharidů ve 100 g
Artyčok 14 g
Avokádo (max. 50 g/den) 4 g
Brokolice 6 g
Borůvky 12 g
Celer 7 g
Čekanka 4 g
Čerstvý špenát 2 g
Červená řepa 10 g
Čínské zelí 3 g
Citrusové plody cca 12g
Cuketa 3 g
Chřest 3 g
Dýně 9 g
Fenykl 3 g
Hlávkový salát 2 g
Hlávkové zelí bílé 3 g
Houby 4 g
Jahody 6 g
Jarní cibulka 1,4 g
Kedluben 4 g
Květák 4 g
Lilek 4 g
Ledový salát 3 g
Mangold 4 g
Maliny 13 g
Mrkev 7 g
Okurka salátová 3 g
Ostružiny 12 g
Pak-choi 2 g
Paprika zelená/bílá 3 g
Petržel 10 g
Pórek 7 g
Rajčata 4 g
Rukola 0,3 g
Růžičková kapusta 9 g
Řapíkatý celer 2,2 g
Ředkvičky 3 g
Ředkev bílá 4 g
Ředkev vodnice 4 g
Ribíz (černý, červený) 17 g
Salát polníček 1 g
Zelené fazolky 4 g
Zelí

4 g

Zelené olivy

4 g

Několik plátků citronu do nápojů

9 g

Jakékoliv bylinky (petrželka, tymián, bazalka, rozmarýn, koriandr atd.)

Povolené zdroje bílkovin Fáze 4

Výběr masa Obsah sacharidů ve 100 g
Drůbeží 0 g
Jehněčí 0 g
Kuřecí 0 g
Krůtí 0 g
Králičí 0 g
Libové hovězí 0 g
Libové vepřové 0 g
Ryby do 0,5 g
Mořské plody do 2 g
Vysokoprocentní šunka 92%+ do 2 g
Sušené maso

0 g

Telecí

0 g

Občas vnitřnosti

do 0,5 g

 

Povolené bezmasé zdroje bílkovin Fáze 4

Výběr surovin Obsah sacharidů ve 100 g
Tofu 2 g
Tempeh 2-9 g
Seitan 2-14 g
Sójové maso 6-9 g
Vejce 1 g

Povolené tuky a oleje Fáze 4

Výběr tuků a olejů Obsah sacharidů ve 100 g
Avokádový olej
Řepkový olej 0 g
Slunečnicový olej 0 g
Olivový olej 0 g
Kokosový olej 0 g
Dýňový olej 0 g
Máslo 0,5 g
Ghí nebo přepuštěné máslo 0,5 g
Majonéza 0,5-4 g
Smetana nebo šlehačka 2,3-4,10 g

Povolené mléčné výrobky Fáze 4

Výběr mléčných výrobků Obsah sacharidů ve 100 g
Brynza 0,5-1,7 g
Brie 0,5-1,7 g
Cottage sýr 1-3,5 g dle druhu
Hermelín 0,5-1,7 g
Lučina nebo čerstvý sýr 1,4-3 g dle druhu
Mozzarella 1,5-3,5 g dle druhu
Niva 0,6-1,5 g
Neochucený kefír, acidko 3-4 g
Plnotučný tvaroh 3,6-4,2 g
Olomoucké tvarůžky 2-2,6 g
Řecký jogurt 3,5-4,5 g
Skyr - jen s mírou 7-15 g dle druhu
Šlehačka 2,3-3,6 g
Smetana 2,8-4,10 g
Tvrdé sýry (gouda,eidam) 1,1-2,2 g

 

Povolené oříšky Fáze 4

Výběr ořechů Obsah sacharidů ve 100 g
Kokos 8-15g
Lískové ořechy 8-17 g
Makadamiové ořechy 14 g
Mandle 22 g
Para ořechy 12 g
Pistácie 17-30 g
Pekanové ořechy 14 g
Vlašské ořechy 4-18 g

 

Povolené semínka Fáze 4

Výběr semínek Obsah sacharidů ve 100 g
Chia semínka 20 g
Dýňová semínka 9 g
Konopná semínka 10 g
Lněná semínka 3 g
Mák 24 g
Slunečnicová semínka 4 g

 

Zakázané potraviny

Těmto nápojům byste se měli během hubnutí keto dietou vyhnout:

  • Energetické nápoje
  • Smoothie
  • Džusy
  • Slazené limonády
  • Colové nápoje
  • Slazené minerálky
  • Alkohol, vč. piva - obsahuje mnoho sacharidů

Těmto potravinám se vyhýbejte po celou dobu diety, jinak budete hubnout jen stěží:

  • Přílohy (brambory, knedlíky, rýže, těstoviny- pokud nejsou proteinové, kus-kus, bulgur, Quinoa) - jde o obří sacharidovou bombu, minimálně během prvních 3 fází se přílohám zcela vyhýbejte
  • Luštěniny (lze zařadit max. 1x týdne ve 4. fázi)
  • Sterilovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu
  • Hotové kořenící směsi
  • Margaríny- ztužené tuky
  • Pečivo (výjimku tvoří proteinové pečivo, viz tip)
  • Sladkosti (jakékoliv sladkosti připravené z klasického cukru, mouky)
  • Ochucené mléčné výrobky
  • Brambůrky, krekry, tyčinky a jiné snacky
  • Hranolky
  • Fastfood
  • Uzeniny
  • Sladidla obsahující cukr (rýžový sirup, kukuřičný sirup, javorový sirup, med, cukr, třtinový
  • cukr, agávový cukr, kokosový cukr, melasa apod.)
  • Nízkotučné mléčné výrobky
  • Tavené sýry
  • Kečup (lze nahradit rajčatovým pyré nebo kečupem bez cukru)
  • DIA potravinám - většinou obsahují nezdravá náhradní sladidla jako je sacharin, acesulfam K, cyklamáty a velké množství sacharidů (škroby, mouky).
  • Bonbony - nezdá se to ale i pár bononů může zcela narušit ketózu
  • Žvýkačky s cukrem