Povolené a zakázané potraviny během keto diety

V této sekci se dozvíte, jaké potraviny můžete konzumovat během jednotlivých fází, jaké je povolené množství a obsah sacharidů v jednotlivých potravinách a také kterým potravinám by jste se měli během hubnutí keto dietou zcela vyhnout. 

myketo povolene potraviny dieta

Fáze 1

Délka první fáze: 7–21 dnů (v závislosti na zvoleném programu redukce)
V této fázi konzumujete 5 jídel MyKETO denně. Vybírejte dle vaší chuti ze všech jídel MyKETO (Proteinové koktejly, proteinové kaše, proteinové polévky, omelety nebo palačinky, dezerty a hlavní jídla). Dbejte na dostatečný pitný režim!

Povolené potraviny (zelenina) pro 1. fázi

zelenina

V prvních dvou fázích dietních plánů MyKETO vybírejte nejlépe zelenou neškrobovitou zeleninu, která obsahuje méně sacharidů, něž barevné druhy a navíc poskytuje zelené barvivo - chlorofyl- které snižuje kyselou reakci proteinových jídel. Držte se však pravidla, že zelenina nenahrazuje proteinové jídlo. Totálně se vyhýbejte bramobrům, těstovinám, rýži a pečivu - jde o obří sacharidové bomby, které by narušili ketózu a zastavili hubnutí. Během 1. fáze vám stačí 5. MyKETO jídlo denně, nemusíte nic dopĺnět a hubnutí tak funguje nejlíp.

Množství zeleniny na den během keto diety:

Fáze 1 - cca 100 g (doplňování zeleniny v této fázi není vůbec nutné)

Povolené potraviny Fáze 1

Výběr zeleniny Obsah sacharidů ve 100 g
Rukola 0,3 g
Salát polníček 1 g
Jarní cibulka 1,4 g
Čerstvý špenát 2 g
Hlávkový salát 2 g
Řapíkatý celer 2,2 g
Okurka salátová 3 g
Ledový salát 3 g
Chřest 3 g
Cuketa 3 g
Hlávkové zelí bílé 3 g
Paprika zelená/bílá 3 g
Ředkvičky 3 g
Ředkev bílá 4 g
Ředkev vodnice 4 g
Zelené fazolky 4 g
Kapusta

4 g

Jakékoliv bylinky (petrželka, tymián, bazalka, rozmarýn, koriandr atd.)

 

myketo povolene potraviny dieta

Fáze 2

Délka první fáze: 7–28 dnů (v závislosti na zvoleném programu redukce)
V této fázi kombinujete 4 proteinová jídla a koktejly MyKETO a 1 zdravé bílkovinné jídlo (ideálně oběd), složený z kvalitního, libového masa (případně jiného zdroje bílkovin) a zeleniny. Nepoužívejte kořenící směsi, raději volte čerstvé bylinky.

 

Povolená zelenina a ovoce pro 2. fázi

zelenina

Každý den si dopřejte k obědu nebo během dne jako malou svačinku navíc dostatek zeleniny. Během 2. fáze dietního programu MyKETO vybírejte nejlépe zelenou neškrobovitou zeleninu, která obsahuje méně sacharidů, něž barevné druhy a navíc poskytuje zelené barvivo - chlorofyl- které snižuje kyselou reakci proteinových jídel. Držte se však pravidla, že zelenina nenahrazuje proteinové jídlo. Stále se vyhýbejte sladkému ovocí, může totiž vaší ketózu narušit nebo zcela zastavit. Dodržujte denní množství zeleniny během keto diety: cca 200-250 g zeleniny na den.

 

Povolené zdroje bílkovin pro 2. fázi

zelenina

Bílkoviny jsou základní stavební jednotky všech svalů, orgánů i tkání. Jsou součástí celé řady hormonů a enzymů., proto je nezbytný jejich dostatečný příjem během všech fází hubnutí. Bílkoviny mají výborný sytící efekt, tělo potřebuje na jejich zpracování/strávení delší dobu (zaženou hlad)- je tedy důležité zařadit dostatečné množství bílkovin do každé porce přijímané v pravidelných intervalech.Vhodné druhy masa (cca 150-200 g/porce) během keto diety. Vhodné druhy rostlinných zdrojů bílkovin jako tofu, sejtan, tempeh nebo robi (cca 150-200 g/porce).

 

Povolené tuky a oleje pro 2. fázi

zelenina

Tuky nejsou strašákem. Tuky jsou jednou ze základních makroživin a jsou pro lidský organismus nezbytné. Zdravé tuky pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu, hrají zásadní roli v prevenci srdečně cévních chorob, mohou mít příznivý vliv na hladinu cukru v krvi, což snižuje riziko vzniku diabetu II. typu. Napomáhají vstřebávání důležitých vitamínů A, D, E, K, které jsou rozpustné pouze v tucích. Na přípravu pokrmů nebo do salátů použijte cca 2 lžíce níže uvedených tuků a olejů. Vhodné je kombinovat rostlinné a živočišné tuky/oleje. Při větší konzumaci živočišných tuků doporučujeme přidat zdroj lecithinu,který zabraňuje usazování na buněčných stěnách a napomáhá vstřebávání.

Povolená zelenina a ovoce Fáze 2

Výběr zeleniny a ovoce Obsah sacharidů ve 100 g
Rukola 0,3 g
Salát polníček 1 g
Jarní cibulka 1,4 g
Čerstvý špenát 2 g
Hlávkový salát 2 g
Řapíkatý celer 2,2 g
Okurka salátová 3 g
Ledový salát 3 g
Chřest 3 g
Cuketa 3 g
Hlávkové zelí bílé 3 g
Paprika zelená/bílá 3 g
Ředkvičky 3 g
Ředkev bílá 4 g
Ředkev vodnice 4 g
Zelené fazolky 4 g
Kapusta

4 g

Avokádo (max. 50 g/den)

4 g

Zelené olivy

4 g

Několik plátků citronu do nápojů

9 g

Jakékoliv bylinky (petrželka, tymián, bazalka, rozmarýn, koriandr atd.)

Povolené zdroje bílkovin Fáze 2

Výběr masa Obsah sacharidů ve 100 g
Kuřecí 0 g
Krůtí 0 g
Králičí 0 g
Libové hovězí 0 g
Libové vepřové 0 g
Ryby do 0,5 g
Mořské plody do 2 g
Vysokoprocentní šunka 92%+ do 2 g
Sušené maso 0 g

Povolené náhrady masa Fáze 2

Tofu 2 g
Tempeh 2-9 g
Seitan 2-14 g
Sójové maso 6-9 g
Vejce - občas, max 1 denně 1 g

 

Povolené tuky a oleje Fáze 2

Výběr tuků a olejů Obsah sacharidů ve 100 g
Řepkový olej 0 g
Slunečnicový olej 0 g
Olivový olej 0 g
Kokosový olej 0 g
Dýňový olej 0 g
Máslo 0,5 g
Ghí nebo přepuštěné máslo 0,5 g

xxxxxxxxxxxxxxxxx

myketo povolene potraviny dieta

Fáze 3

Délka první fáze: 7–28 dnů (v závislosti na zvoleném programu redukce)
V této fázi si již 2 jídla budete připravovat sami, oběd a večeři. Abychom vám to co nejvíce usnadnili, níže naleznete výběr potraviny, které jsou pro fázi 3 vhodné. Vaše běžné obědy a večeře můžete připravovat tak jak jste zvyklí.

 

Fáze 3

Zelenina

V těchto fázích je zelenina důležitou součástí každodenního jídelníčku, kromě toho, že je bohatá na vitamíny, minerální látky, stopové prvky a vlákninu, přispívá k pocitu naplnění žaludku. Zeleninu si dopřejte v dostatečném množství ke každému jídlu nebo jako malou svačinku navíc. Ve fázi 3 a 4 si můžete dopřát i barevné druhy zeleniny, které sice obsahují více sacharidů, než zelené a bílé druhy, ale obsahují také karotenoidy - vitamíny skupiny B. Držte se však pravidla, že zelenina nenahrazuje proteinové jídlo.

Množství zeleniny na den během keto diety:

Fáze 3 -  optimálně do 400 g

  • Artyčok
  • Brokolice
  • Celer
  • Cuketa
  • Čekanka
  • Červená řepa
  • Čínské zelí
  • Dýně
  • Fenykl
  • Houby (žampiony, hlíva, portobello a další)
  • Chřest
  • Kedluben
  • Květák
  • Lilek
  • Mangold
  • Mrkev
  • Okurka
  • Pak-choi
  • Paprika všechny druhy
  • Petržel
  • Pórek
  • Rajčata
  • Růžičková kapusta
  • Ředkev bílá
  • Ředkvičky
  • Saláty (ledový, listový, rukola, polníček, doubek, lolo
  • Špenát
  • Zelené fazokly
  • Zelí bílé syrové
  • Zelí bílé kysané (bez cukru)

Povolené ovoce

Ovoce

Ovoce můžete použít na ochucení nápoje, přidat na proteinové palačinky, do proteinové kaše nebo například do pannacotty či proteinového pudingu. Ovocem můžete ochutit i tvaroh nebo jogurt.

 

Vhodné množství ovoce na den: optimálně 100 g - samotné nebo mix
  • Avokádo
  • Borůvky
  • Černý rybíz
  • Červený rybíz
  • Jahody
  • Maliny
  • Ostružiny
  • Pozn. V zimních měsících můžete používat i ovoce mražené.

Povolené zdroje bílkovin

Maso nebo rostlinné proteiny

Bílkoviny jsou základní stavební jednotky všech svalů, orgánů i tkání. Jsou součástí celé řady hormonů a enzymů., proto je nezbytný jejich dostatečný příjem během všech fází hubnutí.

Bílkoviny mají výborný sytící efekt, tělo potřebuje na jejich zpracování/strávení delší dobu (zaženou hlad)- je tedy důležité zařadit dostatečné množství bílkovin do každé porce přijímané v pravidelných intervalech.

 

Vhodné druhy masa (cca 150-200 g/porce) během keto diety
  • Drůbeží
  • Hovězí
  • Vepřové
  • Králičí
  • Ryba
  • Jehněčí
  • Telecí
  • Občas vnitřnosti
  • Šunka s vysokým podílem masa (nad 90 %)

 

Vejce (cca 3 ks/porce)- odborné zahraniční studie potvrdily, že konzumace do 21 ks vajec za týden nepřispívá k rozvoji aterosklerózy.

Povolené tuky a oleje

Tuky nejsou strašákem

Tuky jsou jednou ze základních makroživin a jsou pro lidský organismus nezbytné. Zdravé tuky pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu, hrají zásadní roli v prevenci srdečně cévních chorob, mohou mít příznivý vliv na hladinu cukru v krvi, což snižuje riziko vzniku diabetu II. typu. Napomáhají vstřebávání důležitých vitamínů A, D, E, K, které jsou rozpustné pouze v tucích.

Na přípravu pokrmů nebo do salátů použijte cca 2 lžíce níže uvedených tuků a olejů. Vhodné je kombinovat rostlinné a živočišné tuky/oleje. Při větší konzumaci živočišných tuků doporučujeme přidat zdroj lecithinu,který zabraňuje usazování na buněčných stěnách a napomáhá vstřebávání..

Vhodné zdroje tuků během keto diety:
  • Olivový
  • Slunečnicový
  • Řepkový
  • Dýňový
  • Kokosový
  • Avokádový
  • Sádlo
  • Máslo
  • Ghí (přepuštěné máslo)
  • Ořechová másla (mandlové, kešu, lískooříškové)
  • Majonéza
  • Smetana, šlehačka

Povolené mléčné výrobky

Mléko a mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou kvalitním zdrojem bílkovin, sacharidů i tuků. Dále obsahují minerální látky a stopové prvky, z nichž důležitý je především vápník, fosfor nebo draslík, jód a selen. Mléčné výrobky jsou významným zdrojem i vitamínu A, vitamínů skupiny B.

Jsou však i zdrojem mléčného cukru- laktózy.

Od 3. fáze si denně můžete do jídelníčku zařadit cca 150 g mléčných výrobků, preferujte plnotučné, které obsahují minimum škrobových plnidel.

Vhodné mléčné výrobky během keto diety:
  • Řecký jogurt
  • Plnotučný tvaroh
  • Neochucený kefír nebo acidofilní mléko
  • Tvrdé sýry (eidam, parmazán, gouda, madeland, apod.)
  • Hermelín, brie
  • Niva
  • Mozzarella
  • Lučina
  • Brynza
  • Olomoucké tvarůžky
  • Cottage
  • Skyr
  • Smetana, šlehačka

Povolené ořechy

Ořechy a semínka můžete přidávat například do salátů nebo je můžete konzumovat samotné, nasucho opražené s přidáním například uzené papriky nebo jiného oblíbeného koření a lehce osolené. Denně si můžete dopřát cca 30 - 40 g různých ořechů nebo semínek.

Ořechy
  • Kokos
  • Lískové ořechy
  • Makadamiové ořechy
  • Mandle
  • Para ořechy
  • Pistácie
  • Pekanové ořechy
  • Vlašské ořechy       
Semínka
  • chia semínka           
  • dýňová semínka
  • konopná semínka
  • lněná semínka
  • mák
  • slunečnicová semínka      
myketo povolene potraviny dieta

Fáze 4

Délka první fáze: 7–28 dnů (v závislosti na zvoleném programu redukce)
Během této fáze jste již dosáhli viditelných výsledků. Fáze 4 slouží k udržení dosažených výsledků a zabránění jo-jo efektu. MyKETO vám v této fázi pomáhá doplnit potřebné bílkoviny, ideálně jako dopolední a odpolední rychlá a vyvážená svačina.

Fáze 4

Zelenina

V těchto fázích je zelenina důležitou součástí každodenního jídelníčku, kromě toho, že je bohatá na vitamíny, minerální látky, stopové prvky a vlákninu, přispívá k pocitu naplnění žaludku. Zeleninu si dopřejte v dostatečném množství ke každému jídlu nebo jako malou svačinku navíc. Ve 4. fázi si můžete dopřát i barevné druhy zeleniny, které sice obsahují více sacharidů, než zelené a bílé druhy, ale obsahují také karotenoidy - vitamíny skupiny B.

Množství zeleniny na den během keto diety:

Fáze 4 - optimálně do 500 g

  • Artyčok
  • Brokolice
  • Celer
  • Cuketa
  • Čekanka
  • Červená řepa
  • Čínské zelí
  • Dýně
  • Fenykl
  • Houby (žampiony, hlíva, portobello a další)
  • Chřest
  • Kedluben
  • Květák
  • Lilek
  • Mangold
  • Mrkev
  • Okurka
  • Pak-choi
  • Paprika všechny druhy
  • Petržel
  • Pórek
  • Rajčata
  • Růžičková kapusta
  • Ředkev bílá
  • Ředkvičky
  • Saláty (ledový, listový, rukola, polníček, doubek, lolo
  • Špenát
  • Zelené fazokly
  • Zelí bílé syrové
  • Zelí bílé kysané (bez cukru)

Povolené ovoce

Fáze 4

Ovoce

Ovoce můžete použít na ochucení nápoje, přidat na proteinové palačinky, do proteinové kaše nebo například do pannacotty či proteinového pudingu. Ovocem můžete ochutit i tvaroh nebo jogurt.

Vhodné množství ovoce na den: optimálně 100 g - samotné nebo mix
  • Avokádo
  • Borůvky
  • Černý rybíz
  • Červený rybíz
  • Jahody
  • Maliny
  • Ostružiny
  • Pozn. V zimních měsících můžete používat i ovoce mražené.

Povolené zdroje bílkovin

Maso nebo rostlinné proteiny

Bílkoviny jsou základní stavební jednotky všech svalů, orgánů i tkání. Jsou součástí celé řady hormonů a enzymů., proto je nezbytný jejich dostatečný příjem během všech fází hubnutí.

Bílkoviny mají výborný sytící efekt, tělo potřebuje na jejich zpracování/strávení delší dobu (zaženou hlad)- je tedy důležité zařadit dostatečné množství bílkovin do každé porce přijímané v pravidelných intervalech.

 

Vhodné druhy masa (cca 150-200 g/porce) během keto diety
  • Drůbeží
  • Hovězí
  • Vepřové
  • Králičí
  • Ryba
  • Jehněčí
  • Telecí
  • Občas vnitřnosti
  • Šunka s vysokým podílem masa (nad 90 %)

 

Vejce (cca 3 ks/porce)- odborné zahraniční studie potvrdily, že konzumace do 21 ks vajec za týden nepřispívá k rozvoji aterosklerózy.

Povolené tuky a oleje

Tuky nejsou strašákem

Tuky jsou jednou ze základních makroživin a jsou pro lidský organismus nezbytné. Zdravé tuky pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu, hrají zásadní roli v prevenci srdečně cévních chorob, mohou mít příznivý vliv na hladinu cukru v krvi, což snižuje riziko vzniku diabetu II. typu. Napomáhají vstřebávání důležitých vitamínů A, D, E, K, které jsou rozpustné pouze v tucích.

Na přípravu pokrmů nebo do salátů použijte cca 2 lžíce níže uvedených tuků a olejů. Vhodné je kombinovat rostlinné a živočišné tuky/oleje. Při větší konzumaci živočišných tuků doporučujeme přidat zdroj lecithinu,který zabraňuje usazování na buněčných stěnách a napomáhá vstřebávání..

Vhodné zdroje tuků během keto diety:
  • Olivový
  • Slunečnicový
  • Řepkový
  • Dýňový
  • Kokosový
  • Avokádový
  • Sádlo
  • Máslo
  • Ghí (přepuštěné máslo)
  • Ořechová másla (mandlové, kešu, lískooříškové)
  • Majonéza
  • Smetana, šlehačka

Povolené mléčné výrobky

Mléko a mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou kvalitním zdrojem bílkovin, sacharidů i tuků. Dále obsahují minerální látky a stopové prvky, z nichž důležitý je především vápník, fosfor nebo draslík, jód a selen. Mléčné výrobky jsou významným zdrojem i vitamínu A, vitamínů skupiny B.

Jsou však i zdrojem mléčného cukru- laktózy.

Od 3. fáze si denně můžete do jídelníčku zařadit cca 150 g mléčných výrobků, preferujte plnotučné, které obsahují minimum škrobových plnidel.

Vhodné mléčné výrobky během keto diety:
  • Řecký jogurt
  • Plnotučný tvaroh
  • Neochucený kefír nebo acidofilní mléko
  • Tvrdé sýry (eidam, parmazán, gouda, madeland, apod.)
  • Hermelín, brie
  • Niva
  • Mozzarella
  • Lučina
  • Brynza
  • Olomoucké tvarůžky
  • Cottage
  • Skyr
  • Smetana, šlehačka

Povolené ořechy

Ořechy a semínka můžete přidávat například do salátů nebo je můžete konzumovat samotné, nasucho opražené s přidáním například uzené papriky nebo jiného oblíbeného koření a lehce osolené. Denně si můžete dopřát cca 30 - 40 g různých ořechů nebo semínek.

Ořechy
  • Kokos
  • Lískové ořechy
  • Makadamiové ořechy
  • Mandle
  • Para ořechy
  • Pistácie
  • Pekanové ořechy
  • Vlašské ořechy       
Semínka
  • chia semínka           
  • dýňová semínka
  • konopná semínka
  • lněná semínka
  • mák
  • slunečnicová semínka      

 

Zakázané potraviny

Těmto nápojům byste se měli vyhnout:

Energetické nápoje

Smoothie

Džusy

Slazené limonády

Colové nápoje

Slazené minerálky

Alkohol, vč. piva

 

Těmto potravinám se vyhýbejte po celou dobu diety:

Přílohy (brambory, knedlíky, rýže, těstoviny- pokud nejsou proteinové, kus-kus, bulgur, Quinoa)

Luštěniny (lze zařadit max. 1x týdne ve 4. fázi)

Sterilovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu

Hotové kořenící směsi

Margaríny- ztužené tuky

Pečivo (výjimku tvoří proteinové pečivo, viz tip)

Sladkosti (jakékoliv sladkosti připravené z klasického cukru, mouky)

Ochucené mléčné výrobky

Brambůrky, krekry, tyčinky a jiné snacky

Hranolky

Fastfood

Uzeniny

Sladidla obsahující cukr (rýžový sirup, kukuřičný sirup, javorový sirup, med, cukr, třtinový

cukr, agávový cukr, kokosový cukr, melasa apod.)

Nízkotučné mléčné výrobky

Tavené sýry

Kečup (lze nahradit rajčatovým pyré nebo kečupem bez cukru)

DIA potravinám - většinou obsahují nezdravá náhradní sladidla jako je sacharin,

acesulfam K, cyklamáty a velké množství sacharidů (škroby, mouky).

Bonbony

Žvýkačky s cukrem

 

TIP: Od 3. fáze si můžete dopřát i vhodné proteinové pečivo, které vám nenaruší dietu a vy si obohatíte jídelníček. Pečivo si můžete jednoduše upéct doma za pár minut. Také i některé supermarkety nabízejí proteinové pečivo s nízkým obsahem sacharidů.

 

Odkazy na proteinové pečivo z receptů:

https://myketo.cz/recepty/low-carb-keto-domaci-housky

https://myketo.cz/recepty/vonave-low-carb-housticky